Joukkuevoimistelu

Joukkuevoimistelu yhdistää taidon ja koskettavan elämyksen

Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on musiikkiin sommiteltu taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus, satojen tai jopa tuhansien tuntien yhteisen työn tulos. Pakollisten vaikeusosien lisäksi kokonaisuuden sitovat yhteen jatkuva, virtaava liike sekä ohjelman tunnelma tai teema, jota liikekieli, musiikki, puvut ja ohjelman taiteelliset liike-elementit ilmentävät. Joukkuevoimistelun ydin ovat vaadittaviin vaikeusosiin kuuluvat virtaavat vartalon liikkeet. Kokonaisuuden kruunaavat eläytyminen ja ilmaisu.

Joukkuevoimistelun sydän on suomalaisessa naisvoimistelussa. Lajin juuret löytyvät Suomesta, mutta oksat ovat levittäytyneet ympäri maailmaa – naisvoimistelusta on kasvanut vaativaa ja elämyksellistä kansainvälistä huippu-urheilua. Myös Suomessa lajin suosio on kokenut hurjan kasvun, ja joukkuevoimistelu on kivunnut harrastajamäärältään Voimisteluliiton kilpailulajeista suurimmaksi. Lajia harrastetaan monella taitotasolla aina harrastevoimistelusta huippu-urheiluun. Joukkuevoimistelu on hyvä lajivalinta, jos haluaa kehittää voimaa, nopeutta, vartalonhallintaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota sekä kokea liikunnan ohella taiteellisia elämyksiä.

(Lähde: http://www.voimistelu.fi/fi/Voimistelu/Joukkuevoimistelu/Lajiesittely)

PU:n joukkueiden esittelyt ja taustatietoa

Joukkuevoimistelijoita Porvoon Urheilijoissa kaudella 2018-2019 on tällä hetkellä 48 tyttöä. Tytöt on jaettu neljään joukkueeseen ikä- ja taitotasojen perusteella. Joukkueiden nimet ovat Eloisa, Trix, Pantterit ja Mini-Pantterit. Pantterit sekä Mini-Pantterit harjoittelevat tunnin kerrallaan kaksi kertaa viikossa. Trix harjoittelee myöskin kaksi kertaa viikossa 2-2,5h kerrallaan. Eloisa harjoittelee 2-2,5h kerrallaan kolme kertaa viikossa. Sekä Trix että Eloisa pitävät kauden aikana useampia viikonloppuleirejä, joissa hiotaan ja työstetään kauden ohjelmia paremmiksi ja varmemmiksi. Joukkuevoimistelussa voimistellaan kevätkaudella ilman välinettä ja syksyisin valitulla, sääntöihin määrätyllä välineellä.

Eloisa ja Trix perustettiin syksyllä 2016, jonka aikana he harjoittelivat ja opettelivat joukkuevoimistelulle ominaisia lajitaitoja. Keväällä 2017 joukkueet osallistuivat vapaaohjelmilla Stara-kilpailuihin, joista haettiin esiintymiskokemusta varsinaisia kisoja varten. Stara-kilpailuissa joukkueita ei laiteta paremmuusjärjestykseen, vaan Starat toimivat oikeiden kilpailuiden esikilpailuina ja oikean kilpailutilanteen harjoittelumahdollisuutena, josta jokainen esiintyjä palkitaan mitalein oman suorituksen jälkeen.  Arvostelijat eli arvit antavat kuitenkin joukkueille kirjallisen palautteen suorituksesta ja perusvoimistelutaidoista. Stara-kilpailuissa voi esiintyä sekä vapaa- että välineohjelmalla millä kaudella tahansa.

Syksyllä 2017 joukkueet kilpailivat pallo-ohjelmilla; Trix Stara-kilpailuissa ja Eloisa 10-12-vuotiaiden sarjassa parantaen aina suorituksiaan kisakauden edetessä. Keväällä 2018 Eloisa siirtyi 12-14-vuotiaiden kilpasarjaan vapaaohjelmalla, ja teki myös tällä kaudella tasaisen varmoja ja vahvoja kilpailusuorituksia. Trix kilpaili sekä Starassa että tanssillisen voimistelun kilpailuissa vapaaohjelmallaan saaden positiivista ja kannustavaa palautetta suorituksistaan. Syksyllä 2018 Eloisa ja Trix -joukkueet kilpailevat vanneohjelmilla; Trix Stara-kilpailuissa ja Eloisa 12-14-vuotiaiden kilpasarjassa. Keväällä 2019 Trix siirtyy kilpailemaan 12-14-vuotiaiden harrastesarjaan, Eloisan jatkaessa vielä saman ikäluokan kilpasarjassa.

Pantterit ja Mini-Pantterit ovat vastikään myös aloittaneet joukkuevoimistelutaitojen harjoittelemisen ja molemmat joukkueet osallistuvat syksyllä 2018 Stara-kilpailuihin vapaaohjelmilla. Kaikki neljä joukkuetta esiintyvät kilpailuiden lisäksi myös Porvoon Urheilijoiden Voimistelujaoston kevät- ja joulujuhlissa aina kyseisen kauden ohjelmillaan.

Joukkueiden ikäjakaumat:

  • Eloisa 2005-2007 – 12-14v kilpasarja
  • Trix 2006-2008 – 12-14v harrastesarja
  • Pantterit 2008-2010 – Stara
  • Mini-Pantterit 2010-2012 – Stara

Joukkueita valmentavat Laura Sandberg ja Saija Turunen.

Lisätiedot ja yhteydenotot: [email protected]

 

Eloisa syksy 2018

Trixin kuva tulossa

Pantterit syksy 2018

Mini-Panttereiden kuva tulossa